
Koktajl warzywno-owocowy
Składniki:
• Pomarańcza
• Kiwi
• Szpinak
• Pietruszka
• Jabłko
• Kiwi
• Szpinak
• Truskawki
• Siemię lniane mielone
• Burak
• Jagody
• Jabłko
• Mleko migdałowe
• Siemię lniane
Przygotowanie:
• Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem wody lub mleka migdałowego.
Zupa z soczewicy czerwonej z grzankami
Składniki:
•1 szklanka czerwonej lub brązowej soczewicy
• 1 cebula
• Marchew
• 2 ząbki czosnku
• 1.5 l bulionu warzywnego
• Puszka pomidorów
• Łyżeczka kurkumy
• Łyżeczka curry
• Kilka listków kolendry
• Sól i pieprz
• Chleb żytni
• Czosnek granulowany
Przygotowanie:
• Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie.
• Marchew kroimy w półplastry, cebulę w półplasterki. Na oliwie smażymy cebulę, szklimy. Wsypujemy warzywa. Smażymy 5 min. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze kilkadziesiąt sekund. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy przyprawy.
• Przekładamy do garnka z gorącym bulionem, dokładamy odcedzoną soczewicę i chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami.
Hummus z grzankami czosnkowymi
Składniki:
• 400 g ugotowanej ciecierzycy
• 4 łyżki pasty tahini – 100 g
• 1 ząbek czosnku – 7 g (lub więcej)
• 5 łyżek oliwy – 50 g
• sok z jednej cytryny – lub więcej
• 8 łyżek ziemnej wody – lub więcej
• przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
• Suszone pomidory
• Chleb żytni
Przygotowanie:
• Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do miski lub blendera. Dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, przyprawy oraz odrobinę wody. Następnie wszystko blendujemy.
• Część humusu możemy przełożyć do miski, do reszty dodajemy suszone pomidory i blendujemy po raz kolejny.
1. Chleb kroimy na kromki nacieramy czosnkiem następnie wkładamy do piekarniki, aż się zarumieni.
Burgery z soi
Składniki:
• 250 g ugotowanej soi
• Pieprz ziołowy
• Sól
• Zioła prowansalskie
• Bazylia
• Tymianek
• Pęczek natki pietruszki
• 2 małe cebule
• Pół szklanki płatków owsianych
• 150 g bułki tartej
• 1 jajko
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• Bułka wieloziarnista
Przygotowanie :
• Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
• Ugotowaną soję mielimy, a następnie łączymy ją w misce z podsmażoną cebulą oraz posiekaną natką pietruszki.
• Dodajemy do tego płatki owsiane, bułkę tartą, wbijamy jajko i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.
• Wszystko przyprawiamy do smaku.
• Z masy formujemy jednakowej wielkości burgery, które smażymy na patelni z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Frytki z warzyw: batatów, dynia, burak, marchew, ziemniaki, cukinia
Składniki:
• 1 ziemniak
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 batat
• 1 buraczek
• 1 cukinia
• 1 mała dynia
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• Zioła i przyprawy
Przygotowanie :
• Wszystkie warzywa oprócz cukinii obrać. Pokroić w słupki (cukinię również). Układać na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
• Posypać solą, pieprzem, oregano i przyprawami. Za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez 30 minut.
• W trakcie pieczenia można 1 – 2 razy uchylić piekarnik aby pozbyć się pary.
• Następnie delikatnie przewrócić warzywa (np. drewnianą łopatką) i piec przez kolejne 15 minut.
Pieczony kalafior
Składniki:
• 1 średni kalafior – około 1 kg
• 2 młode marchewki – około 60 g – można pominąć
• 4 ząbki czosnku – można pominąć
• 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
• przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu, ostrej papryki, mielonego kminu, szczypta kurkumy
Przygotowanie :
• Różyczki umieść na sitku i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
• W małej miseczce umieść wszystkie przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki soli lub trochę więcej; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i mielonego kminu; szczypta kurkumy. Wlej też cztery łyżki delikatnej oliwy lub innego oleju roślinnego. Aby kalafior był lekko słodki i bardziej się przypiekł, można dodać też odrobinę cukru pudru, miodu lub syropu. Do przypraw warto też wycisnąć jeden ząbek czosnku.
• Całość wymieszaj i wylej na różyczki kalafiora i plasterki marchewki.
• Warzywa mieszaj kilka minut, by rozprowadzić po nich przyprawy z oliwą a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszkę dodaj kilka ząbków czosnku, ale nie są one konieczne.
• Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Wybierz środkową półkę i piecz warzywa do 35 minut z opcją pieczenia góra/dół.
Gnocchi dyniowe z masłem tymiankowym
Składniki:
• 500 g purée z ziemniaków
• 500 g purée z dyni
• 150-250 g mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• 100 g drobno startego sera (parmezanu, grana padano lub pecorino)
• 1 płaska łyżeczka suszonej papryczki chili
• 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
• Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odstaw do ostudzenia i zmiel na purée.
• Dynię oczyść z pestek, ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórką do dołu i piecz przez około 30-40 minut do miękkości w 200°C. Kolejno po ostudzeniu zmiel ją na purée.
• Odmierzone purée z dyni i ziemniaków połącz ze sobą, dodaj przyprawy, mąkę ziemniaczaną oraz ser, wbij jajko. Wymieszaj łyżką, a następnie dosypuj powoli mąkę pszenną, aż uzyskasz miękką, lecz dającą się formować masę.
• Na stolnicy podsypanej mąką, formuj wałeczki, nadając im za pomocą widelca kształt gnocchi. Możesz je również pokroić niczym kopyta lub powycinać okrągły kształt za pomocą kieliszka.
• Uformowane dyniowe gnocchi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej robić to partiami, aby się nie posklejały. Ugotowane gnocchi podawaj od razu z szałwiowym masłem i parmezanem albo schłodź w zimnej wodzie i odstaw na później.
• Aby przygotować szałwiowe masło, rozgrzej je najpierw na patelni i wrzuć listki szałwii, aż staną się chrupiące. Gotowym masłem polej dyniowe gnocchi.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
• 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
• 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
• 4 jajka
• 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
• 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta imbiru
• szczypta soli
• 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
Przygotowanie :
• Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce stroną o drobnych oczkach.
• Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera.
• Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
• Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
• Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
• Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
• Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałeczki.
• Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy
• Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia
• Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę. Po godzinie wyłączyć i uchylić piekarnik, zostawić ciasto na około 20 minut.
Related Posts
Zdrowe słodycze – przepisy
Mini szaszłyki Kulki mocy Ciasteczka owsiane Gofry owsiane Monte Muffiny…