
Tosty z fasolą i serem
• 3 szklanki ugotowanej białej fasoli
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• kawałek sera cheddar
• Kromki dobrego chleba (mogą nie być pierwszej świeżości)
• Natka pietruszki (dużo)
Przygotowanie:
1. Fasolę, pomidory, koncentrat włóż do garnka i zagotuj, duś przez 10 minut, aż sos się
zredukuje, od czasu do czasu mieszając.
2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Chleb podpiecz do lekkiego zarumienienia (na blaszce w piekarniku albo w
opiekaczu). Następnie posyp kromki odrobiną sera, nałóż fasolę i posyp pozostałym
serem.
4. Włóż jeszcze raz do piekarnika, aż ser się rozpuści. Grzanki podawaj posypane natką
pietruszki.
Placki bananowe (12 sztuk) z musem malinowym
• 60 g płatków owsianych
• 2 banany
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju
• 1 szklanka malin
• 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Banana obieramy i rozdrabniamy go widelcem na miazgę.
2. Do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane oraz dodajemy jajka. Składniki mieszamy
do połączenia się.
3. Do płatków dodajemy rozdrobnione banany i ponowie całość mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu
stron.
5. Do garnka wrzucamy maliny i miód, ciągle mieszając czekamy aż maliny nabiorą
konsystencji musu.
Granola z jogurtem
• 4 szklanki płatków owsianych
• 100 g pestek dyni
• 120 g moreli suszonych
• 120 g daktyli
• 80 g migdałów
• 120 g orzechów włoskich
• 80 g żurawiny
• 4 łyżki miodu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 50 g płatków kokosowych
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Owoce takie jak morele i daktyle posiekać na mniejsze kawałki.
2. Płatki, owoce i orzechy wsypać do miski razem z miodem i wymieszać.
3. Wysypać wszystkie składniki na blachę – wyłożoną papierem do pieczenia
4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) na 20-25 minut. Sprawdzając czy
wszystkie składniki pieką się równomiernie.
Koktajl truskawkowy i bananowy (0,5 l)
• 1 banan
• 3 łyżki płatków owsianych
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka masła orzechowego
• 250 g jogurtu greckiego
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki truskawek
• 3 łyżki płatków owsianych
• 1 łyżeczka miodu
• Garść pietruszki
• 250 g jogurtu greckiego
• 2 szklanki mleka
Przygotowanie :
1. Do naczynia dodajemy obranego, dojrzałego banana, szklankę jogurtu naturalnego,
pół szklanki mleka, łyżkę miodu, a także opcjonalnie 3-4 łyżki płatków owsianych
np. błyskawicznych.
2. Za pomocą blendera ręcznego czy kielichowego blendujemy koktajl do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Omlet czekoladowy z owocami
• 3 jajka – białka i żółtka oddzielnie
• 2 czubate łyżki mąki owsianej
• 1 łyżka kakao
• Szczypta soli
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 1 łyżka wiórków kokosowych
• Opcjonalne dodatki: jogurt, truskawki, kiwi, czekolada gorzka, rodzynki.
Przygotowanie :
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po 1 żółtku, miksując za
każdym razem na najmniejszych obrotach miksera do połączenia. Przesiewamy mąkę z
kakao, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
2. Patelnię smarujemy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka (dno i boki). Na
nagrzaną patelnię wylewamy ciasto na omlet, następnie smażymy pod przykryciem do
ścięcia.
Pasta z zielonego groszku
• 400 g zielonego groszku
• 50 g ziaren słonecznika
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• Przyprawy
• Mięta
Przygotowanie :
1.Ugotuj groszek. Dokładnie odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do blendera.
2. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i dorzuć do groszku. Dodaj listki mięty,
ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
3. Wszystko zmiksuj, aż do rozdrobnienia składników.
4. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Ponownie miksuj, aż składniki się połączą.
Konsystencja pasty powinna być jednorodna.
Pasta z twarożkiem i warzywami
• 250 g białego sera
• 0,5 ogórka
• 1 łyżka pestek dyni
• 1 łyżka czarnuszki
• Chleb żytni
• 1 łyżka oliwy
• 10 pomidorków koktajlowych
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ser rozgnieść widelcem i pomieszać z jogurtem. Warzywa pokroić w małą kostkę i dodać
do sera. W międzyczasie podsmażyć pestki na patelni, aż się zarumienią. Całość
wymieszać z twarogiem. Z chleba robimy grzanki na patelni lub w piekarniku.
Pasta z czerwonej fasoli
• 400 g fasoli czerwonej
• 5 sztuk pomidorów suszonych
• 1 łyżka oliwy
• 1 ząbek czosnku
• Przyprawy
• Chleb żytni – na grzanki
Przygotowanie:
1.Fasolę odsączyć, zachowując trochę zalewy.
2. Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, oliwę, czosnek przeciśnięty przez
praskę oraz pozostałe przyprawy.
3. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dolać trochę zalewy lub oliwy aby
uzyskać pożądaną konsystencję pasty.
Cieciorella
• 2 szklanki ciecierzycy
• 4 łyżki masła orzechowego
• 4 łyżki kakao
• 0,5 szklanki daktyli
• Pół szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut do namoczenia. Ciecierzycę umieść w naczyniu blendera, dodaj kakao, następnie namoczone i odsączone z wody daktyle,
masło orzechowe i połowę mleka roślinnego. Wszystko zmiksuj dokładnie na gładką
pastę.
Zbyt długa (ponad 4 godzinna) przerwa między posiłkami powoduje uczucie głodu.
Uczucie głodu u uczniów wpływa niekorzystnie na zdolność do uczenia się, gdyż:
- zmniejsza zdolność do koncentracji, uwagi i aktywność na lekcjach,
- pogarsza nastrój i samopoczucie, może powodować bóle brzucha, głowy, uczucie osłabienia,
- wywołuje lub nasila nieprzyjemne emocje i stany, takie jak: rozdrażnienie, niepokój, pobudzenie, zdenerwowanie, co może być przyczyną konfliktów z rówieśnikami, nauczycielami oraz zachowań agresywnych,
- może zwiększać ryzyko doznania urazu (mniejsza koncentracja uwagi, wydłużony czas reakcji).



Related Posts
Zdrowe słodycze – przepisy
Mini szaszłyki Kulki mocy Ciasteczka owsiane Gofry owsiane Monte Muffiny…