
Mini szaszłyki owocowe
Składniki:
• banan
• Kiwi
• Jabłko
• Winogrono
• Borówka
• Mango
• Czekolada gorzka
Przygotowanie:
1. Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Kiwi, banany i mango kroimy na mniejsze kawałki.
Kolejno wszystkie owoce nabijamy na patyczki do szaszłyków. Część owoców można zamoczyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
Kulki mocy (32 kulki mocy)
Składniki:
• 2 szklanki orzechów – włoskie, arachidowe, laskowe, nerkowca.
• 2 szklanki suszonych owoców – daktyle, rodzynki, figi, śliwki, morele.
• 1/2 szklanki – pestek dyni, słonecznika, chia, siemienia lnianego
• 2 płaskie łyżki kakao
• do obtoczenia kulek: wiórki kokosowe, mak, kakao, cynamon, czekolada gorzka
• 1/2 szklanki kaszy jaglanej
• 1 szklanka mleczka kokosowego
Przygotowanie:
1.W pierwszej kolejności przygotuj sobie mieszankę orzechów i namocz je (Po dokładnym
odlaniu całej wody orzechy łatwiej jest zmiksować).
2.Możesz dowolnie zmienić proporcje i dać np. tylko orzechy włoskie i nerkowca.
3. Suszone owoce możesz przygotować podobnie jak orzechy.
4. Zblednuj wszystkie składniki razem – aż powstanie jednolita masa. Do części masy możesz dodać kakao.
5. Kulki z kaszy jaglanej – kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego i
wiórków.
6. Zagotowaną kaszę odstaw, do ostygnięcia.
7. Schłodzona kasza nadaje się do uformowania kulek, które obtaczamy w wiórkach lub
innych dodatkach.
Ciasteczka owsiane (14-16 sztuk)
Składniki:
• 2 szklanki płatków owsianych
• 4 płaskie łyżki mąki pszennej
• 2 jajka
• 3 płaskie łyżki miodu
• 120 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• opcjonalnie suszona żurawina lub sezam, orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewany na 180 stopni. W małym rondelku gotujemy na małym ogniu
masło (jedynie do momentu jego rozpuszczenia). Odstawiamy aż ostygnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, a także dodajemy proszek do pieczenia,
miód, a także jajka i lekko mieszamy za pomocą łyżki. Do garnka wrzucamy wszystkie
składniki.
3. Następnie do ciasta dodajemy przestygnięte masło i ponownie mieszamy za pomocą
łyżki. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste i klejące.
4. Z ciasta ręcznie formujemy kulki, a następnie okrągłe ciasteczka, które układamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Pieczemy przez około 13-15
minut w temp. 180 stopni do momentu aż będą gotowe.
Gofry owsiane z jogurtem i owocami (8 sztuk)
Składniki:
• 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki owsianej
• 2 jajka
• ½ szklanki (125 ml) mleka
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki oleju
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• Jogurt naturalny
• Owoce: kiwi, banan, mango, winogrona
Przygotowanie :
1. Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (można za za pomocą rózgi kuchennej
lub blendera kielichowego).
2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia
składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
3. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie do wcześniej przygotowanej masy
dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
4. Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut
(czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
Monte z kaszy jaglanej
Składniki:
• 50 g kaszy jaglanej
• 50 g masła orzechowego (najlepiej z orzechów arachidowych lub laskowych)
• 1 łyżka syropu klonowego
• 100 ml mleka kokosowego
• 1 płaska łyżka naturalnego kakao
• szczypta soli morskiej
Przygotowanie :
1.Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Ugotować zgodnie
z instrukcją podaną na opakowaniu.
2.Dodać pozostałe składniki poza kakao i zmiksować blenderem na gładki krem. Do połowy
dodać kakao i ponownie zmiksować. Przełożyć warstwowo do pucharka i podawać
od razu lub przechowywać w lodówce – ale deser będzie wtedy bardziej gęsty.
Muffiny pełnoziarniste z buraka (12 sztuk)
Składniki:
• Buraki (wcześniej upieczone lub ugotowane) 200 g
• Jajka duże 2 szt.
• Olej 100 ml
• Śmietanka kokosowa (lub zwykła 12 proc.) 2 czubate łyżki
• Mąka pełnoziarnista 300 g
• Kakao 3 łyżki
• Szczypta cynamonu
• Ksylitol (lub brązowy cukier) 4-5 łyżek
• Soda 1 łyżeczka
• Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• Żurawina (świeża, mrożona) 80 g
Przygotowanie:
1.Buraki pokrój, wrzuć do malaksera razem z jajkami, olejem i śmietanką, zmiksuj.
2.Mąkę wymieszaj z kakao, cynamonem, ksylitolem, proszkiem i sodą. Dodaj mokre
składniki, połącz.
3.Nagrzej piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Formę do muffinów wyłóż papilotami,
rozłóż porcje ciasta. Na wierzchu połóż po 2-4 kawałki żurawiny. Piecz przez ok. 20
minut.