Jadłospis dla przedszkolaków 05.07.2021 – 09.07.2021


PONIEDZIAŁEK
05.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Jaglanka z gruszką 250 g – składniki: mleko (250 ml), płatki jaglane, cynamon, gruszka (75g).
Kanapki z wędliną , sałatą i ogórkiem – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, masło, wędlina drobiowa, ogórek zielony, sałatą.
Herbata z sokiem malinowym
–  herbata, sok malinowy
Zupa: Zupa kapuśniak z ziemniakami (300 g) składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, kapusta kiszona, cebula, majeranek, ziemniaki.
II danie: Filet drobiowy duszony w warzywach (100 g) składniki: mięso z piersi kurczaka, marchew, papryka, cebula, por.
Ryż biały (100 g),
Woda z cytryną (150 g) – składniki: woda, cytryna.
Podwieczorek:

Omlet ze szpinakiem ( 80g) –  składniki: mąka pszenna, jajka, masło, szpinak, mleko, pomidory koktajlowe, serek biały.
Herbata z cytryną i miętą 
– składniki: herbata, cytryna, mięta.

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
06.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Kanapka z pastą kiełbasy  i rzodkiewką składniki: mąka żytnia, mąka pszenna, kiełbasa wiejska, jajko, przyprawy.
Rzodkiewka (40g)
Herbata z cytryną
– składniki: woda, mięta, cytryna
Zupa: Zupa zacierkowa (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, jajko, mąka pszenna, masło, przyprawy, cebula, czosnek.
II danie: Kotlety mielone (70 g) – składniki: mięso mielone wieprzowe, marchew, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajko, przyprawy.
Ziemniaki (120 g)
Surówka z białej kapusty i kukurydzy (80g)
składniki: biała kapusta, kukurydza, koper, olej, cytryna.
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Podwieczorek: Ciasto wiewiórka  (100 g) składniki: mąka pszenna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier, jajka, cynamon, wiórki kokosowe, jabłko.
Kakao.

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)

ŚRODA
07.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem (200 g) – składniki: mleko , ryż, jabłko, cynamon, wiórki kokosowe.
Kanapki z pastą z czerwonej fasoli (70 g) – składniki: fasola czerwona, pestki dyni, oliwa, tymianek, mąka pszenna, razowa, żytnia.
Winogrona (40 g)
Mięta z cytryną
Zupa: Zupa z czerwonej soczewicy (300 g) – składniki: bulion warzywny, soczewica czerwona, cebula, czosnek, ziemniaki, marchewka, por, pietruszka, seler.
II danie: Makaron z twarożkiem i jeżyny (150 g) – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, twaróg, jeżyny, jogurt naturalny.
Lemoniada pomarańczowa (150 g)
– składniki: woda sok z pomarańczy, cukier, mięta
Podwieczorek: Warzywa z dipem czosnkowym (150 g) – składniki: przyprawy, rzodkiewka, papryka, kalarepa, ogórek, jogurt naturalny, czosnek.
Herbata z cytrynąskładniki: woda, herbata, cytryną.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)

CZWARTEK
08.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Pieczywo mieszane z jajkiem, polędwica sopocką składniki: mąka pszenna, jajka, masło, polędwica sopocka, pomidory koktajlowe.
Kawa inka.
Zupa: Zupa koperkowa (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniak, koper, śmietana,  przyprawy.
II danie: Gulasz wieprzowy  (80 g) – składniki : łopatka wieprzowa, cebula, papryka, czosnek, koncentrat pomidorowy, masło, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy 
Kasza gryczana (80 g)
Surówka z kalarepy i rzodkiewki  (80 g) –  kalarepa, rzodkiewka, jabłko, jogurt naturalny, sok z cytryny, koper, przyprawy.
Kompot wieloowocowy (150 g) składniki: woda, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Pancakes (100 g) składniki : jajko, mąka pszenna, mleko, cukier, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jogurt naturalny,
Jagody (20g)
Herbata owocowa.

Alergeny: zboża (1), jajka (3)mleko i produkty mleczne (7),seler (9)

PIĄTEK
09.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Lane kluski na mleku (250 g) – składniki: mleko, jajko, mąka pszenna, Kanapki z żółtym serem – składniki: masło, mąka pszenna, mąka żytnia, ser żółty, pomidor, ogórek zielony.
Sok owocowy własnej produkcji (100g) Jabłko ,pomarańcza, arbuz
Zupa: Zupa krem z cukinii (300 g) – składniki: bulion drobiowy, marchew, ziemniak, seler, pietruszka, por, przyprawy, cukinia, grzanki (20g)
II danie: Kotlety mielone z dorsza w zdrowej panierce (80 g)składniki: bułka pszenna, bułka tarta, jajko, marchew, płatki kukurydziane, olej roślinny, dorsz, płatki jaglane,
Ziemniaki (120 g)
Sałata z jogurtem (50 g)
Podwieczorek: Galaretka owocowa (150 g) – składniki: żelatyna ,mieszanka owoców,  truskawki, nektarynki, cukier.
Rurki kukurydziane  (50 g)

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7) seler (9)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts