PONIEDZIAŁEK
17.05.2021
Zupa: Zupa jarzynowa z ziemniakami (350 g) – składniki: woda ,fasolka szparagowa ,bukiet warzyw, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana 30% , ziemniaki, natka, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.
II danie: Filet z kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym (120 g) – składniki: pierś z kurczaka, papryka czerwona, mleczko kokosowe, przyprawy.
Ryż brązowy (80 g)
Surówka z czerwonej kapusty (90 g) – składniki: kapusta czerwona, jabłko, marchewka ,olej
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: rabarbar, cukier, woda.
Deser: Jabłko
Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)
WTOREK
18.05.2021
Zupa: Barszcz biały z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka korzeń, seler ,por, śmietana 30% ziemniaki, czosnek, zakwas, koper świeży, majeranek, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.
II danie: Łazanki z mięsem, kapusta kwaszoną i pieczarkami (250 g) – składniki: makaron pszenny, szynka wieprzowa, marchew, pieczarki, kapusta kwaszona, cebula, przyprawy.
Ogórek małosolny (80 g)
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: mieszanka owocowa, woda, cukier.
Deser: Budyń śmietankowy (150 g) – składniki: mleko, masło, jajka, mąka pszenna.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)
ŚRODA
19.05.2021
Zupa: Krupnik z ryżu (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler, por, ryż biały, mąka pszenna, czosnek, koper świeży, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe.
II danie: Kotlet niespodzianka* (100 g) – składniki: groszek zielony, marchew, jajka, cebula, olej, oregano, bazylia, pieprz czarny, bułka tarta
Ziemniaki (120 g)
Sałatka z buraczków (120 g) – składniki: buraczki, jabłko, cebula, przyprawy.
Woda z cytryną (150 ml)
Deser: Słupki warzyw – składniki: kalarepa, papryka czerwona, ogórek zielony
Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)
CZWARTEK
20.05.2021
Zupa: Zupa ogórkowa z ziemniakami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, korzeń, seler ,por, śmietana 30% , ziemniaki, ogórki kwaszone, koper świeży, majeranek, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe
II danie: Udziec z indyka pieczony (120 g)
Kasza bulgur (80 g)
Surówka wiosenna (90 g) – składniki: sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, jogurt naturalny
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: woda, rabarbar, cukier.
Deser: Gruszka
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9).
PIĄTEK
21.05.2021
Zupa: Krem z białych warzyw z grzankami (350 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, kalafior, korzeń, seler, por, śmietana 30%, bułka pszenna, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki.
II danie: Kotlet z dorsza (100 g) – składniki: dorsz, jajka, bułka pszenna, cebula, przyprawy.
Ziemniaki z koperkiem (100 g) – składniki: woda, ziemniaki, koper.
Surówka z kwaszonej kapusty ( – składniki: kapusta kwaszona, jabłko, cebula, przyprawy.
Woda z cytryną (150 g)
Deser: Rurki kukurydziane1
Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)