PONIEDZIAŁEK
17.05.2021
ŚNIADANIE:
Płatki gryczane na mleku (200 g) – składniki: mleko, płatki gryczane.
Kajzerka z masłem (50 g) mąka pszenna, szynką, sałata, ogórkiem zielonym,
Jabłko (50 g)
Herbata z miętą.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)
OBIAD:
Zupa: Zupa jarzynowa z ziemniakami (300 g) – składniki: woda, fasolka, bukiet warzyw, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana 30%, przyprawy.
II danie: Filet z kurczaka w sosie Curry z mleczkiem kokosowym (100 g) – składniki: filet z kurczaka, papryka czerwona, mleko kokosowe, przyprawy,
Ryż brązowy 1 (80 g)
Surówka z czerwonej kapusty (100 g) – składniki: kapusta czerwona, jabłko, marchew, olej.
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)
PODWIECZOREK:
Hot-dogi żytnie z parówką i warzywami (100 g) – składniki: mąka razowa, parówka, drobiowa, sałata, ogórek.
Herbata z miętą – składniki: herbata czarna, mięta.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)
WTOREK
18.05.2021
ŚNIADANIE:
Pieczywo mieszane z masłem (60 g) – składniki: mąka pszenna, żytnia, razowa, indyk gotowany, jajka, rzodkiewka, słupki kalarepy.
Jabłko (50 g)
Kawa Inka (150 g) – składniki: mleko, kawa inka, cukier.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)
OBIAD:
Zupa: Biały barszcz z ziemniakami (300 g) – składniki: woda, zakwas, ziemniaki, cebula, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana 30%, czosnek, cebula, przyprawy.
II danie: Łazanki z mięsem kapusta kwaszoną i pieczarkami (150 g) – składniki: mąka pszenna, kapusta kwaszona, cebula pieczarki, przyprawy, szynka wieprzowa.
Ogórek małosolny (50 g)
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: woda, rabarbar, cukier.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)
PODWIECZOREK:
Smoothie bananowe (180 g) – składniki: mleko, jogurt naturalny, banan, rurki kukurydziane.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)
ŚRODA
19.05.2021
ŚNIADANIE:
Płatki orkiszowe z mlekiem (200 g) – składniki: mleko, płatki orkiszowe
Pieczywo mieszane z masłem pastą z cieciorki (40 g) – składniki: mąka pszenna, razowa, żytnia, masło, cieciorka, pomidory suszone, przyprawy,
Jabłko (50 g).
Herbata z miętą.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)
OBIAD:
Zupa: Krupnik z ryżu (300 g) – składniki: woda, ryż biały, ziemniaki, cebula, marchewka, pietruszka, por, seler, natka, koper.
II danie: Kotlet niespodzianka*(70 g) – składniki: groszek zielony, jajka, bułka pszenna, cebula, przyprawy.
Ziemniaki (120 g)
Sałatka z buraczków (80 g) – składniki: buraki ,jabłko, cebula, olej, przyprawy.
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)
PODWIECZOREK:
Bułka z masłem pasta z tuńczyka i szczypiorem (80 g) – składniki: mąka pszenna, masło, tuńczyk w sosie własnym, jajka, majonez, szczypiorek, przyprawy.
Pomarańcza (60 g)
Herbata z lipy
Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7)
CZWARTEK
20.05.2021
ŚNIADANIE:
Grahamka z masłem serkiem Almette, pasztetem sojowym – składniki: mąka graham razowa, masło, serek biały, pasztet sojowy, pomidory, ogórek małosolny
Jabłko (50 g)
Kawa Inka (150 g) – składniki: mleko, kawa inka, cukier.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)
OBIAD:
Zupa: Zupa ogórkowa z ziemniakami (300 g) – składniki: woda, ogórki kwaszone, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana 30%.
II danie: Udziec z indyka pieczony (60 g)
Kasza bulgur 1(80 g)
Surówka wiosenna (100 g) – składniki: sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, jogurt naturalny
Kompot rabarbarowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)
PODWIECZOREK:
Szpinakowe pancakes z jogurtem i brzoskwinią (100 g) – składniki: mąka pszenna, jajka, maślanka, olej, jogurt naturalny,
Brzoskwinia (30 g)
Kakao (150 g) – składniki: mleko, kakao
Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)
PIĄTEK
21.05.2021
ŚNIADANIE:
Płatki ryżowe na mleku (200 g) – składniki: mleko, płatki ryżowe.
Pieczywo mieszane z masłem baleronem (40 g)– składniki: mąka pszenna, żytnia, razowa, masło, baleron, sałata.
Jabłko (50 g)
Herbata z miętą.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)
OBIAD:
Zupa: Krem z białych warzyw z grzankami (300 g) – składniki: woda, pasterniak, cebula, marchewka, pietruszka, por, seler, bułka pszenna.
II danie: Kotlet z dorsza (80 g) – składniki: dorsz, jajka, bułka pszenna, przyprawy.
Ziemniaki (120 g)
Surówka z kwaszonej kapusty (100 g) – składniki: marchewka, kapusta kwaszona, cebula.
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)
PODWIECZOREK:
Bułka maślana z powidłami śliwkowymi (80 g) – składniki: mąka pszenna, masło, powidła śliwkowe.
Kiwi (60 g)
Kakao (150 g) – składniki: mleko, kakao.
Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)