Jadłospis dla przedszkolaków 31.01.2022 – 04.02.2022


PONIEDZIAŁEK

31.01.2022

Śniadanie

Płatki musli z mlekiem (200 g) – składniki: płatki musli, mleko
Kanapki z pasztetem drobiowym i ogórkiem kwaszonym (40 g) – składniki: bułka dyniowa, pasztet drobiowy, ogórek kwaszony
Jabłko (60 g)
Herbata z pomarańczą i imbirem (150 g)

II Danie

godz. 11:30

Kotlet mielony z warzywami (120 g) – składniki: mięso mielone wieprzowe, mieszanka warzyw, olej rzepakowy, mąka pszenna, jajko, przyprawy
Ziemniaki (250 g)
Surówka z pora i jabłka
składniki: por, jabłko marchew, jogurt naturalny
Kompot wieloowocowy (250 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Zupa

godz. 14:30

Zupa pomidorowa z ryżem (350 g) składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, koncentrat pomidorowy, cebula, śmietana, ryż
Czerwony  koktajl – składniki: mleko, truskawki, pietruszka, banan

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK

01.02.2022

Śniadanie Kanapki z jajkiem na twardo / szynką (80 g) składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, masło, jajko, sałata, szynka, papryka czerwona
Mandarynka (60 g)
Lipa (150 g)
II Danie

godz. 11:30

Bitka wieprzowa w sosie własnym (150 g) – składniki: schab wieprzowy, cebula, papryka, czosnek, jabłko, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy
Ziemniaki  (150 g)
Buraczki zasmażane (100 g)
Kompot owocowy (150 g)
składniki: mieszanka owocowa, cukier
Zupa

godz. 14:30

Krem z brokuł (350 g) – składniki: brokuł, marchew, pietruszka, oliwa, seler, groszek ptysiowy
Gruszka (80 g)

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA

02.02.2022

Śniadanie Płatki kukurydziane z mlekiem (200 g) – składniki: mleko, płatki kukurydziane, cynamon
Kanapki z serem żółtym  (60 g) składniki: mąka pszenna, razowa, żytnia, ser żółty, pomidorki koktajlowe
Jabłko (60 g)
Herbata z sokiem z malinowym (150 g) – składniki : herbata, sok malinowy

II Danie

godz. 11:30

Makaron carbonara ze śmietaną (250 g) – składniki: żółtko jaja, śmietana, makaron spaghetti, czosnek, ser żółty tarty
Surówka z ogórka kwaszonego i marchewki (120 g)
– składniki: ogórek kwaszony, marchew
Lemoniada pomarańczowa (250 g) – składniki: miód, mięta, imbir, pomarańcza
Zupa

godz. 14:30

Zupa pieczarkowa (350 g)  – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniak, koper, śmietana,  przyprawy, pieczarki
Ciasto drożdżowe z kruszonką własnego wypieku (60 g) – składniki: mąka pszenna, drożdże, mleko, jajka, cukier, masło, owoce

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK

03.02.2022

Śniadanie Pasta z tuńczyka / kanapki z wędliną (60 g) – składniki: tuńczyk, jajko, mąka pszenna, szczypior, szynka drobiowa, sałata, masło, pieczywo pszenno-żytnie
Jabłko (60 g)
Herbata owocowa (150 g)
II Danie

godz. 11:30

Udziec pieczony z indyka  (120 g) – składniki: mięso z indyka, marchew, olej rzepakowy,
Kasza kuskus (200 g)
Surówka z kwaszonej kapusty
składniki: kapusta kwaszona, marchewka, jabłko, oliwa z oliwek, cytryna
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Zupa

godz. 14:30

Zupa zacierkowa z ziemniakami (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, jajko, mąka pszenna, masło, przyprawy, cebula, ziemniaki, czosnek
Bułka z masłem i dżemem (60 g) – składniki: bułka pszenna, masło, dżem owocowy

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), seler (7)

PIĄTEK

04.02.2022

Śniadanie Kasza jaglana na mleku (200 g) – składniki : mleko, kasza jaglana, miód, kakao .
Kanapki z polędwicą i kiełkami
–   
składniki: mąka pszenna, razowa, żytnia, wędlina drobiowa, kiełki słonecznika
Marchew, kalarepa (60 g)
II Danie

godz. 11:30

Naleśniki z serem białym i musem owocowym  (250 g)składniki:  składniki: mąka pszenna, jajko, olej, przyprawy, twaróg, mus owocowy
Zupa

godz. 14:30

Krem z kalafiora z grzankami  (350 g) – składniki: kalafior, cebula, czosnek, pietruszka, seler, grzanki pszenno-żytnie
Wafle ryżowe z kremem czekoladowym (150 g) – składniki: kakao, daktyle, banan, ciecierzyca, wafle ryżowe

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts