Jadłospis dla przedszkolaków 16.08.2021 – 20.08.2021


PONIEDZIAŁEK
16.08.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (250 g) – składniki: mleko, płatki kukurydziane
Kanapki z szynką i ogórkiem
składniki: pieczywo pszenno-żytnie, szynka, ogórek zielony, sałata.
Jabłko (70 g)
Herbata z cytryną (150 g)
 – składniki: herbata, cytryna
Zupa: Zupa jarzynowa z ziemniakami (300 g) – składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, ziemniaki, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, śmietana.
II danie: Gulasz drobiowy z  marchewką  (90 g) – składniki: mięso z indyka, czosnek, marchew, cebula, pietruszka, mąka pszenna
Kasza gryczana (120 g)
Surówka z cukinii i jabłka (80 g)
– składniki: cukinia, jabłka, sos winegret, przyprawy
Woda z cytryną (150 g) – składniki: woda, cytryna.
Podwieczorek: Smoothie bananowe (180 g) – składniki: mleko, banany, sok z cytryny, cynamon 
Biszkopty (20 g)

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
17.08.2021

Śniadanie: Frankfurterki (60 g)
Pieczywo mieszane (50g)
– składniki: mąka żytnia, pszenna, masło,  papryka czerwona, rzodkiewka (30 g)
Keczup
Morele (50 g)
Mięta z cytryną (150 g)
– składniki: woda, mięta, cytryna
Zupa: Zupa koperkowa (300 g) – składniki: woda, cebula ,marchew, pietruszka, seler, por, koper, śmietana,
II danie: Kotlet schabowy w panierce otrębowej (80 g) – składniki: schab wieprzowy, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy
Ziemniaki (120 g)
Mizeria z jogurtem
– składniki: ogórki zielone, jogurt naturalny, sok z cytryny, pietruszka
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Podwieczorek: Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem (180 g) – składnik: mleko, ryż, jabłka, cynamon.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA
18.08.2021

Śniadanie: Lane kluski na mleku (250 g) – składniki: mleko, jajka, mąka pszenna, Kanapki z Almette (60 g) – składniki: twarożek, pieczywo mieszane, salami
Gruszka (70 g)
Rumianek (150 g)
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (300 g) – składniki: buraki czerwone, por, cebula, pietruszka, marchew, seler, śmietana.
II danie: Potrawka z cieciorki z pomidorami (100 g) – składniki: cukinia, cebula, pietruszka, pomidory w puszce, cieciorka, marchewka
Ryż brązowy (120g)
Surówka z białej kapusty (60 g) –  składniki; kapusta biała, koper, chrzan majonez
Lemoniada pomarańczowa (150 g) – składniki: woda sok z pomarańczy, miód, mięta
Podwieczorek: Rogal z masłem i dżemem truskawkowym (60 g) – składniki: mąka pszenna, masło, dżem truskawkowy
Nektarynka (60 g)
Herbata z cytryną (150 g)

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
19.08
.2021

Śniadanie: Sałatka z pora i jajka składniki: jajko, szczypior, por, kukurydza, jogurt naturalny, ogórki kiszone, groszek zielony
Chleb pełnoziarnisty (50 g), wędlina drobiowa – składniki: mąka żytnia, pszenno-razowa
Arbuz (60 g)
Herbata z cytryną (150 g)
Zupa: Zupa kalafiorowa z ziemniakami (300 g) – składniki:, marchew, pietruszka, kalafior, ziemniaki, seler, śmietana, przyprawy.
II danie: Krokiety z mięsem i kapustą  (120 g) – składniki: mięso drobiowe, wołowe, cebula, marchew, jajka, mąka pszenna, olej
Sałatka z pomidora i ogórka kwaszonego (60 g)
Lemoniada (150 g)
składniki: woda, pomarańcza, cytryna, mięta.
Podwieczorek: Placki z jabłkami (60 g) – składniki: mąka pszenna, jajka, jabłka, olej, mleko
Kakao (150 g) – składniki: mleko, kakao

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

PIĄTEK
20.08.2021

Śniadanie: Literki na mleku (150 g) – składniki: mleko, mąka pszenna
Kanapki z serem żółtym (60 g) – składniki: ser żółty, papryka żółta, mąka pszenna, mąka żytnia
Morele (50g)
Herbata z cytryną (150 g)
Zupa: Zupa z  soczewicy (300 g) – składniki: seler, soczewica, koncentrat pomidorowy, pietruszka, por, cebula, ziemniaki.
II danie: Pierogi z truskawkami (120 g) – składniki: mąka pszenna, truskawki, jogurt naturalny, jajka, masło
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Podwieczorek: Bułka z masłem pasztetem drobiowym (60 g) – składniki: mąka pszenna, masło, pasztet podlaski, ogórki kwaszone 
Arbuz (60g)
Mięta (150 g)

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts