Jadłospis dla przedszkolaków 19.07.2021 – 23.07.2021


PONIEDZIAŁEK
19.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (250 g) – składniki: mleko (250 ml), płatki owsiane, cynamon, rodzynki.
Kanapki z szynką  i ogórkiem – składniki: pieczywo pszenno-żytnie, masło, szynka drobiowa, ogórek zielony,
Suszone banany  (20 g)
Herbata malinowa
składniki: woda, herbata, sok z malin
Zupa: Zupa z zielonego groszku z ryżem (300 g) składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, groszek zielony, ryż, śmietana
II danie: Hamburger rybny (80 g) składniki: dorsz, cebula, koper, mąka pszenna, jajko, masło, marchew,
Ziemniaki (150 g),
Sałatka z ogórka kwaszonego, jabłka  i marchewki (80 g)składniki: ogórki kwaszone, jabłko, cebula, marchew, przyprawy, olej
Kompot owocowy (150 g) – składniki: woda, owoce mieszane.
Podwieczorek: Bułka z pasztetem sojowym (60 g) –  składniki: pieczywo pszenno-żytnie, pasztet sojowy, Papryka czerwona (20 g),
Arbuz (60 g),
Herbata z miętą (150 g)składniki:  woda, herbata, mięta

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
20.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Kanapki z pastą jajeczną i wędliną (50 g) składniki: jajko, majonez, wędlina,
Pieczywo mieszane (50 g),
Pomidor, rzodkiewka, papryka (40 g)
Mięta z cytryną
– składniki: woda, mięta, cytryna.
Zupa: Zupa jarzynowa  (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, kalafior, brokuł
II danie: Pulpety z indyka w sosie koperkowym (80 g) – składniki: udziec z indyka, marchew, olej rzepakowy, cebula, bułka tarta, jajko, śmietana, mąka pszenna, przyprawy
Kasza pęczak (100 g),
Fasolka szparagowa (60 g)
,
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Podwieczorek: Lody bananowe z biszkoptem  (150 g) składniki: mleko, banan, biszkopty 

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA
21.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (250 g) – składniki: mleko, płatki kukurydziane, cynamon,
Kanapki z twarożkiem /wędliną (60 g) – składniki: twarożek, polędwica z indyka, pieczywo mieszane, rzodkiewka
Gruszka (70 g),
Herbata z lipy – składniki: woda, suszona lipa.
Zupa: Zupa ze słodkiej kapusty  (300 g) – składniki: marchew, cebula, czosnek, pietruszka, seler, kapusta biała, przyprawy.
II danie: Makaron z pesto i orzeszkami (200 g) – składniki: mąka żytnia, mąka pszenna, groszek zielony, bazylia, oliwa, orzeszki ziemne, 
Papryka czerwona (40 g),
Kompot rabarbarowy (150 g)
– składniki: woda, rabarbar, cukier
Podwieczorek: Chałka z masłem  dżemem (60 g) – składniki: chałka, dżem morelowy,
Arbuz (60 g)
Kakao (150 g)składniki: mleko, kakao, 

 

Alergeny: zboża (1), orzechy (5), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)

CZWARTEK
22.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Kanapki składniki: masło, jajko, ser żółty, szczypior, polędwica, chleb pełnoziarnisty (60 g),
Pomidory koktajlowe (40 g)
,
Kiwi (50 g)
Herbata z cytryną (150 g),
Zupa: Barszcz biały z makaronem (300 g) – składniki: woda, marchewka, kiełbasa biała, czosnek, chrzan, pietruszka, por, seler, makaron pszenny, koper, śmietana, przyprawy.
II danie: Bioderko z kurczaka pieczone (90 g) – składniki : udko  z kurczaka, czosnek, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy
Ziemniaki opiekane  (150g),
Mizeria ze szczypiorkiem (60 g)
– składniki – ogórki zielone, jogurt naturalny, szczypiorek.
Kompot owocowy (150 g)
składniki: woda, sok owocowi  
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy (150g) – składniki: mleko, truskawki, cynamon,
Wafle słonecznikowe (20 g)

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)

PIĄTEK
23.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Kasza manna na mleku (250 g) – składniki: mleko, kasza manna, Kanapki z zieloną pastą  (120 g) – składniki: bób, oliwa, czosnek, cebula, przyprawy, Pieczywo pszenno-żytnie (50g)  : herbata owocowa składniki – woda, owoce leśne, (150 g), banany suszone (20 g)
Zupa: Botwinka  z ziemniakami  (300 g) – składniki: buraki, pietruszka, por, marchew, koper, ziemniaki, śmietana, mąka pszenna
II danie: Naleśniki z serem i musem owocowym (120 g) – składniki: jajko, mleko, ser biały, mąka pszenna
Owoce (40g),
Kompot wieloowocowy (250g) – składniki: woda, owoce mieszane
Podwieczorek: Hot dog (90 g) – składniki: parówki z szynki, keczup, sałata, ogórek, pomidor, bułka  żytnia,
Mięta z cytryną (150g)
– składniki: woda, cytryna, mięta.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7) seler (9)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts