Jadłospis dla przedszkolaków 12.07.2021 – 16.07.2021


PONIEDZIAŁEK
12.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Literki na mleku (250 g) – składniki: mleko (250 ml), makaron kukurydziany Kanapki z polędwicą drobiową i pomidorem składniki: pieczywo pszenno-żytnie, masło, polędwica drobiowa , pomidor
Gruszka (70 g)
Herbata z cytryną
–  herbata, cytryna
Zupa: Zupa pomidorowa z ryżem (300 g) składniki: marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, koncentrat pomidorowy, cebula, mąka pszenna, ryż, śmietana.
II danie: Kotlet z jajka (80 g) składniki: cebula, jajko, bułka tarta, pszenna, , pietruszka,
Ziemniaki  (120 g),
Bukiet warzyw  (80 g),
Kompot owocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owocowa.
Podwieczorek: Tosty hawajskie (90 g) –  składniki: mąka pszenna, ananas, szynka drobiowa, ser żółty.
Woda z cytryną (150 g) – składniki: woda, cytryna.

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
13.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Parówki drobiowe (50g) składniki: mięso z piersi kurczaka,
Pieczywo mieszane (50g),
Papryka różne kolory (40g)
Herbata z cytryną i miodem
– składniki: woda, cytryna, miód, herbata
Zupa: Zupa szczawiowa z jajkiem (300 g) – składniki: szczaw, woda, marchewka, pietruszka, por, seler, jajko, mąka pszenna, przyprawy, cebula, ziemniaki, mleko.
II danie: Rissoto z kurczakiem (150 g) – składniki: pierś z kurczaka, marchew, olej rzepakowy, papryka, cukinia, pieczarki, przyprawy
Ryż rissoto (200 g),
Sałatka  z pomidora i kukurydzy
składniki: pomidory, kukurydza, olej, przyprawy,
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Podwieczorek: Przekładaniec z wafli z masą czekoladową (150 g) składniki: wafle, kakao, powidła śliwkowe, jajka, mleko w proszku .
Lemoniada – woda, cytryna

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA
14.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Płatki gryczane na mleku (250 g) – składniki: mleko, płatki gryczane, gruszka,
Kanapki z serem żółtym (40 g) – składniki: masło, ser żółty, mąka pszenna, razowa, żytnia,
Rzodkiewka + sałata (60 g),
Arbuz (70g),
Mięta z cytryną – woda, mięta, cytryna
Zupa: Zupa krem z kalafiora z grzankami  (300 g) – składniki: kalafior, cebula, czosnek, pietruszka, por, seler, grzanki pszenno-żytnie.
II danie: Spaghetti z serem mozzarella (160 g) – składniki: mąka żytnia, mąka pszenna, marchew, pomidory, przecier pomidorowy, ser mozzarella,
Ogórek kwaszony (40 g)
,
Lemoniada z cytryną
– składniki: woda sok z cytryny, miód, mięta
Podwieczorek: Sałatka owocowa (150 g) – składniki: banan, winogrono, gruszka, kiwi, jogurt naturalny,
Rurki kukurydziane (40 g).


Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)

CZWARTEK
15.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Twarożek ze szczypiorkiem  rzodkiewką i  wędliną (120 g) – składniki: masło, twarożek , rzodkiewka, szczypior, szynka,
Chleb pełnoziarnisty (50 g),
Pomidory koktajlowe (40 g)
,
Jabłko (70 g),
Mięta z cytryną (150 g),
Zupa: Zupa pieczarkowa (300 g)  – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, śmietana, przyprawy, pieczarki.
II danie: Bitka wieprzowa w sosie własnym  (100 g) – składniki :szynka wieprzowa, cebula, papryka, czosnek, marchewka, olej rzepakowy, przyprawy,
Kluski śląskie (120 g),
Surówka z białej kapusty (80 g
) – składniki: kapusta biała, koper, jogurt naturalny, majonez.
Kompot rabarbarowy (150 g)
składniki: woda ,rabarbar, cukier.

Podwieczorek: Kisiel z bananami (180 g) – składniki: banan, cynamon, mąka ziemniaczana, biszkopty.

 

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7),seler (9)

PIĄTEK
16.07.2021

ŚNIADANIE:

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (250g) składniki: mleko, płatki kukurydziane
Pasta z tuńczyka (30 g) – składniki: jajko, tuńczyk, jogurt naturalny, por, przyprawy,
Pieczywo pszenno-żytnie (40 g) – składniki: masło, mąka pszenna, mąka żytnia,
Nektarynka (50 g),
Herbata z lipy – składniki: woda, lipa
Zupa: Zupa fasolowa (300 g) – składniki: mięso wieprzowe, marchew, ziemniaki, seler, pietruszka przyprawy, fasola biała, majeranek, cebula. 
II danie: Pierogi z serem białym z sosem jogurtowym i jagodami (180 g) – składniki: mąka pszenna, masło,  jajko, woda, twaróg,
Jogurt naturalny (50 g),
Jagody (20 g)
,

Kompot wiśniowy (150 g) – składniki: woda, wiśnie.
Podwieczorek: Bułka maślana z kremem cieciorella (80 g) – składniki: ciecierzyca, kakao, miód, banan.
Arbuz (70 g) ,
Mięta

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7) seler (9)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts